Fotoarchief

Stoffel Voerman

Stoffel Voerman (1932-2004) was een verwoed fotograaf. Voerman was regelmatig te zien bij allerlei gelegenheden die hij vastgelegd heeft. Ook heeft hij foto’s laten reproduceren van bestaande oude foto’s.

Bij leven heeft Voerman een akte laten opmaken dat zijn verzamelde foto’s geschonken moesten worden aan de gemeente Zwartsluis. De gemeente heeft het archief in beheer overgedragen aan de historische vereniging. Het ging om een enorme hoeveelheid, zo’n 60.000 stuks.

Enkele mensen hebben vele uren (dagen, jaren) besteed aan het sorteren. Vervolgens zijn de foto’s op straat, bedrijven, verenigingen, enz. in albums (ca. 500) geplakt. De “straatfoto’s” zijn gescand/gedigitaliseerd en kunt u vinden in Sluuspoort. De overige zijn in het archief van de Historische Vereniging aanwezig. Alle albums zijn uiteraard in te zien; de genummerde foto’s verwijzen naar het digitale fotoarchief. Deze kunt u aanvragen bij Sluuspoort of de Historische Vereniging.

Dirk Driessen

Dirk Driessen (1930-2006, van De Boeckerij) had iets met het verzamelen van krant- en tijdschriftartikelen, foto’s en vele andere documenten. Om geschiedkundig onderzoek te doen, betreffende de geschiedenis van Zwartsluis, is hij verscheidene keren naar het provinciaal archief in Zwolle getogen. Dit archief is door de familie Driessen geschonken aan de Historische Vereniging.

Alle foto’s uit het archief zijn gescand en digitaal beschikbaar. Het Driessen-archief heeft een omvang van zo’n 4 meter.

Overige fotoarchief

Het overige fotoarchief is voor het grootste gedeelte digitaal, waaronder zo’n duizend ansichten. Deze zijn afkomstig van de groot-ansichtenverzamelaars Kees Westenberg en Berend Iedema. Verder hebben we ook veel materiaal gedigitaliseerd van Albert Greveling, Martin Schuite, Jaap Estié, Barend de Graaf, René Corporaal en anderen. Van het tijdschrift Van eigen Erf (1927-1941) hebben we alle afbeeldingen gefotografeerd en digitaal opgeslagen op onze computer.

<< Terug naar alle archieven