Documentenarchief

Vanaf de oprichting heeft de vereniging een uitgebreid eigen papieren archief verzameld. Dit omvat ca. vijftig archiefdozen, krantenknipsels, het Zwartsluizer Reklameblad, oude films van Zwartsluis, radio-opnames van An de Kuier. Alles is geïnventariseerd. Bekijk hier een overzicht van het gehele archief.

Net vóór het opheffen van gemeente Zwartsluis is het gemeentearchief opgeschoond. Delen van het “vuile” archief waren voor een historische vereniging interessant genoeg om te bewaren en zijn overhandigd aan de vereniging. Op onze beurt zijn we ook met dit archief bezig geweest met opschonen. Het betreft de periode ca. 1922-1938.

Vanaf 1972 zijn er krantenknipsels (ca. 4 plakboeken per jaar) verzameld. Ook hebben we krantenknipsels 1937-1949, 1954, 1955. Vanaf 1994 wordt het Zwartsluizer Reklameblad bewaard. Oude advertenties en rekeningen vanaf 1880. Films van Buisman 1937, Zwartsluis 1951, Zwartsluis 1971, Zonnedagen 1955 en meer. Radio-opnames van An de kuier, een radioprogramma dat uitgezonden werd van 1996 tot 2002 via Radio Zwartsluis. Het werd gepresenteerd door Jan Ridderinkhof en Zwaantje Dekker-Schurink. Al lopende, meest in gesprek met Sluzigers, werd de uitzending opgenomen en op een later tijdstip uitgezonden.

We hebben alles geïnventariseerd. Mocht u iets zoeken, neem gerust contact op met ons.

Interessante historische documenten

We hebben een mooie selectie voor u gemaakt van documenten die u direct vanuit huis kunt bekijken.

Bekijk een greep van onze documenten >>


Archief Driessen

Naast foto’s heeft Dirk Driessen van verschillende onderwerpen verzameld. De omvang van het geheel, op onderwerp gebundeld in mappen, is ongeveer vier meter.

Het Beek-archief

De heer L.H. Beek, Amstelveen, voormalig onderwijzer van de schippersschool Duymaer van Twist, in Zwartsluis, heeft in 1995 zijn gehele archief geschonken aan de Historische Vereniging. Beek heeft in de loop van vele jaren een flinke hoeveelheid aan geschiedkundige informatie bijeengebracht. Het betreft eigen onderzoek en kopieën uit tijdschriften en boeken. Alles ingebonden, met een omvang van zo’n 1,5 meter. Voornamelijk Zwartsluis en de noordwesthoek van Overijssel.

<< Terug naar alle archieven