Nering en Negotie

Kerkstraat

De Kerkstraat en de Stationsweg maakten deel uit van het gebied van De Schans. Op een kaart van Blaeu uit 1675 is de situering van de Schans goed zichtbaar. Het gebied tussen de Molengracht en het Meppelerdiep vormde “de Schans Swarteluijs”. Op genoemde kaart is ook duidelijk de Kerkstraat te zien. Het was vroeger een belangrijke doorgaande straat van en naar Drenthe. Men woonde in de “Schaanse” en kwam men van buiten dit gebied dan ging men “noar de Schaanse”. Aan het eind van de Kerkstraat, daar waar de straat overgaat in de Zomerdijk, was tot eind 1800 een verbinding tussen de Molengracht en het Meppelerdiep. Deze doorgang werd het “Metselaarsgat” genoemd. Zo’n 200 jaar geleden kwam de winkelstand tot ontplooiing in de buitenwijken nabij de concurrentie van de scheepvaart.

Ook werd de Schans meer en meer het centrum waar de koopwaar in de winkels werd aangeboden en ook ambachtslieden zich gingen vestigen. Niet alleen in de Kerkstraat maar in het hele gebied binnen de Schans. Het middelpunt was natuurlijk de kerk. In 1894 werd het gemeentehuis en het postkantoor gebouwd. Er waren een aantal smalle zijstraten en steegjes, zoals Pottenbakkersstraat, Postkantoorsteeg, Prisonsteeg, Pelikaansteeg (later Schoolstraat) en Baansteeg (later Baanstraat). Op zaterdag- en zondagavonden was het een drukte van belang en ook een ontmoetingspunt voor jongelui. De winkels waren op zaterdagavond tot 10 uur open en velen deden de boodschappen. De kappers waren zelfs nog langer open voor hun scheerklanten.

Er was altijd wel wat te beleven, temeer daar ook bij de Kolksluis nog veel te doen was. Er waren een aantal belangrijke zaken in de Kerkstraat zoals o.m. R.D.A. v.d. Woude met z’n Overijsselse Beddenfabriek, Bakkerij van der Stouwe en Koeksnipperfabriek Huisman. Een begrip in Zwartsluis en wijde omgeving was Bakker Hendrik van der Stouwe. Op de ruit van de winkel stond tot aan 1914 “Confiserie Hollandaise”, maar dat werd in het eerste oorlogsjaar van de Eerste Wereldoorlog er al afgehaald omdat men toen meer pro-Duits was dan pro-Frans.

<< Bekijk uw buurt Download de lijst