Nieuws

Indrukwekkend: Volle zaal geroerd door Gedenken in Woord en Klank.

Zwartsluis herleeft de Tweede Wereldoorlog in muziek en verhaal. In een tot theaterzaal omgetoverde sporthal van het Agnieten College brachten muziekvereniging Voorwaarts in samenwerking met de Historische Vereniging op 12 april de muzikale vertelling "Gedenken in Woord en Klank"

In een combinatie van vertellingen, muziek, beeld-en geluidsfragmenten en theatrale elementen werd het publiek meegenomen naar de gebeurtenissen in Zwartsluis tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Na de inleiding over de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, nam verteller Ina ten Klooster het publiek mee naar de bezetting van Zwartsluis. In de muziek waren letterlijk de geweerschoten en het exploderen van de Kolksluisbrug terug te horen.

Als inleiding op het verhaal over de Joodse gemeenschap in Zwartsluis speelde het orkest, onder de bevlogen leiding van Wendy Biljard 'The Eight Candle'. Dit werk met als ondertitel 'gebed en dans voor Chanoeka' refereert aan het joodse lichtjesfeest.

Hierna volgde het door de verteller gebrachte verhaal over de jodenvervolging in Zwartsluis.
Nadat er steeds vergaande maatregelen tegen de joden werden getroffen, verdwenen uiteindelijk alle Joodse inwoners uit Zwartsluis. De Joodse inwoners werden tijdens de voorstelling vertolkt door figuranten die daadwerkelijk de zaal verlieten. Tijdens dit verhaal speelde het orkest 'The Exodus  Song'. Na de videobeelden van een wegrijdende trein en het signaal taptoe was de zaal een minuut muisstil, om zo te herdenken hoe de Joodse gemeenschap is weggerukt uit Zwartsluis.

Na de pauze speelde het orkest 'The Awaking' een werk dat gaat over de continue strijd tussen licht en duisternis. De verhalen gaven steeds meer het beeld van hoop. Het verzet kwam opgang ook in Zwartsluis. Er was hoop op betere tijden en het einde van de oorlog. Dit gevoel van hoop werd vertolkt in de vorm van het werk uit 1943  'Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan' Na de vertellingen over o.a. D-Day, Dolle Dinsdag in de Sluus, de razzia in de N.O.P. keerden alle aanwezigen even terug naar de bevrijding. Het Wilhelmus werd uit volle borst meegezongen en de burgemeester en zijn vrouw keerden op de fiets terug in Zwartsluis. Voor de gelegenheid vertolkt door onze bestuursleden Victor van Kleef en Nicole de Goede. De verteller kwam vervolgens met de verlossende woorden 'De oorlog is voorbij'.
Vervolgens werd nog één keer teruggeblikt naar de vijf oorlogsjaren en werden de namen van de omgekomen Sluzigers onder het spelen van het koraal 'Remembrance" op indrukwekkende voorgedragen. De avond werd feestelijk afgerond; muzikanten en figuranten toverden rood wit blauw en oranje tevoorschijn en vierden samen met de zaal het feest van de bevrijding.

Voorwaarts en de Historische Vereniging kijken terug op een intensieve periode waarin deze samenwerking ertoe heeft geleid dat de verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Zwartsluis op een unieke manier verteld zijn. Onze grote dank gaat uit naar al die Sluzigers die tijdens en na de oorlog hun herinneringen hebben opgeschreven. Zonder hun dagboeken en ooggetuige verslagen zouden wij niet weten hoe het was tijdens de oorlogsjaren in ons dorp. Door hun inzet blijft de geschiedenis bewaard. Dankbaarheid overheerst.

Nieuwsarchief

Muzikale vertelling over Zwartsluis in oorlogstijd...

Indrukwekkend: Volle zaal geroerd door Gedenken in Woord en Klank.
Lees verder

Ledenavond op 19 maart 2025 aanvang 19.30uur in Sl...

Indrukwekkend: Volle zaal geroerd door Gedenken in Woord en Klank.
Lees verder

Uitnodiging algemene jaarvergadering op woensdag 2...

Indrukwekkend: Volle zaal geroerd door Gedenken in Woord en Klank.
Lees verder