Expositie in Sluuspoort

Permanente expositie Oude ambachten

Op de eerste etage is een expositie oude ambachten/bedrijven ingericht met materiaal en producten uit oorspronkelijk in Zwartsluis gevestigde bedrijven.

Tagrijn

Een tagrijn is van oorsprong de benaming voor een handelaar in tweedehands scheepsbenodigdheden, zeil-, tuigage- en ijzerwaren, maar in die betekenis enigszins onbruik geraakt. In de 20e eeuw is het meer de benaming geworden van een winkel in scheepsbenodigdheden, vaal gecombineerd met brandstoffen- en smeeroliehandel. Tegenwoordig gewoon een winkel met watersportartikelen. Verschillende uitgestalde materialen komen uit de tagrijn van de firma Slurink aan de Handelskade. Waar nu Sluuspoort/museum Schoonewelle staat was vroeger een tagrijn gevestigd.

Van de Beld en Van der Stouwe (later BESTO)

Van de Beld en Van der Stouwe was een bedrijf die zich aanvankelijk bezighielden met het vervaardigen van aanvaarzakken, reddingboeien, zwemgordels en zwemvesten. Het bedrijf is opgericht in 1920, nadat de firma Jacobs met zijn werknemers vertrok naar Schiedam. De oud-werknemers Jan van de Beld en Arend van der Stouwe begonnen voor zichzelf met het vervaardigen van producten die Jacobs ook maakte. De tentoongestelde producten zijn een kurkenzak, aanvaarzak, valkussen...

Mattenklopperfabriek De Graaf

In 1916 werd aan het Westeinde door de gebroeders De Graaf een mattenklopperfabriek opgericht. Er werden verschillende soorten matten- en meubelkloppers gemaakt. Het vervaardigen van een mattenklopper gebeurde lange tijd nagenoeg met de hand. Om dit te verlichten ontwikkelde Thijs de Graaf, zoon van de oprichter, in samenwerking met smid A. Corporaal een machine om het zware werk te verlichten. In 1998 stopte het bedrijf met het fabriceren van mattenkloppers. Op de expositie zijn enkele attributen uitgestald.

Bostelmakerij Maandag

Borstelfabriek Maandag, vooraan het Buitenkwartier, was een overblijfsel van borstelfabriek Jacobs. Deze borstelfabriek had omstreeks 1900 honderd werknemers. In 1916 besloten de broers Jacobs hun bedrijf te verplaatsen naar Schiedam. Meer dan zeventig werknemers gingen mee; een deel kwam spoedig terug. Noodgedwongen begonnen sommigen voor zichzelf en werd het ‘gat in de markt’ ingenomen. Ook B.H. Maandag begon daarom een borstelmakerij. De ambachtelijke borstelmakerij Maandag, die in 1920 begon aan de Hasselterdijk, maar al snel naar het Buitenkwartier verhuisde, heeft tot in de jaren negentig bestaan.

Klompen van klomp

De vele uitgestalde kunstzinnige klompen zijn gemaakt door Berthus Klomp uit Zwartsluis, overleden in 1964. Hij wordt wel de Rembrandt onder de klompenmakers genoemd. Zijn klompen pronken in musea van Moskou tot New York en van Arnhem tot Stockholm. De grootste collectie sierklompen van Nederland is te vinden in Sluuspoort in Zwartsluis. Berthus Klomp maakte zelfs klompen met afbeeldingen van Lenin en Stalin. Deze zijn nog steeds in Georgië te bewonderen.

De expositie is van donderdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op afspraak te bezoeken in Sluuspoort. Wilt u meer weten? Neemt u dan gerust contact op.

<< Lees meer over onze vereniging