Zwartsluis door de eeuwen heen

Bestuur (8/8)

Vóór 1795 was Zwartsluis geen zelfstandig schoutambt en had de plaats evenmin de status van stad. Toch heetten de bestuurders hier geen ‘Schout’, zoals op het platteland gebruikelijk, maar ‘Burgemeester’ en ‘in het rechterlijke’ behoorde Zwartsluis tot het Schoutambt Wanneperveen en Dinxterveen, dat weer viel onder het Drostambt Vollenhove. Het gedeelte Zwartsluis beoosten het Meppelerdiep, de Nieuwe Sluis en de buurschappen De Velde en Baarlo, viel onder de macht van de Hoogschout van Hasselt. Eerst in de negentiende eeuw zouden de verschillende gebieden tot één bestuur worden verenigd.

Spoedig na de komst van de Fransen in 1795 namen gekozen vertegenwoordigers hun plaatsen in de gemeenteraden. De gemeenteraad (toen municipaliteit genoemd) maakte van de gelegenheid gebruik door een eigen schout aan te stellen. Daarmee verkreeg de voormalige fortresse, bestaande uit De Schans en het Buitenkwartier, een zelfstandige burgerlijke gemeente. In 1811 werden Nieuwesluis, Baarlo en Stouwe (voormalig schoutambt Hasselt) toegevoegd aan de gemeente. Bij de gemeentelijke herindeling van 1818 kwamen daar de buurschappen Zwartewaterklooster, De Velde en Kievitsnest bij.

In 2002 ging Zwartsluis, samen met Hasselt en Genemuiden, op in een nieuwe gemeente: Zwartewaterland.

Ontleend aan: Wim Coster, Zwartsluis aan ’t Zwarte Water. Een geschiedenis sinds 1800, (Historische Vereniging Zwartsluis), Zwartsluis 1999.

<< Onderwijs en kerk (7/8) Blader door oude foto's van Zwartsluis