Nieuws

​Ledenavond Historische Vereniging Zwartsluis woensdag 19 september

​Ledenavond Historische Vereniging Zwartsluis. Presentatie door Thea Kroese over:

Verrassingen in taal, cultuur en geschiedenis, in het bijzonder de Overijsselse streekcultuur.
De presentatie zal gaan over verrassingen in taal, cultuur en geschiedenis rondom ons heen. Dat alles aan de hand van feitjes en ook van vertellingen. Kroese vertelt over culturele zaken die met ons dagelijks leven zijn verweven, maar waarvan we de herkomst en oorspronkelijke context vaak niet meer weten. Taal, cultuur en geschiedenis hebben sowieso haar belangstelling, vooral de eigenaardigheden levert vandaaruit interessante gespreksstof op.

Hoe komt het bijvoorbeeld dat oktober de tiende maand is, terwijl oktober acht betekent? Waarom staan er rond oudere huizen en boerderijen vaak boomgaarden waar je dat bij nieuwere woningen nog maar zelden ziet? Waarom vieren wij nieuwjaarsdag op 1 jan. Waarom is 13 het ongeluksgetal? Wat is ouder, onze streektaal of het ABN? Waarom eet men anno nu nog pepermunt in de kerk; hoe is dat ontstaan? Waarom is een nagerecht altijd zoet? Wat is eigenlijk een sprookje, wat een sage, wat een legende en wie weet waarom Europa Europa heet? Enz. enz.
Thea probeert altijd om de gasten iets te leren, iets van haar kennis over te brengen. Dat doet ze op een vermakelijke, op haar eigen, vertrouwde en gezellige manier. Bent u benieuwd naar de antwoorden op bovengenoemde vragen en vele andere wetenswaardigheden, kom dan naar deze avond.

Tijd en locatie: woensdag 19 september, Sluuspoort, Handelskade 25. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Leden vrij entree. Niet-leden € 5,-, incl. koffie/thee. 

Nieuwsarchief

Lezing tijdens ledenavond: Het militair ceremoniee...

​Ledenavond Historische Vereniging Zwartsluis woensdag 19 september
Lees verder

HISTORISCHE VERENIGING ZOEKT NAAR OORLOGSVERHALEN

​Ledenavond Historische Vereniging Zwartsluis woensdag 19 september
Lees verder