Nieuws

Ledenavond op 23 oktober 2024 aanvang 19.30uur in Sluuspoort

Op deze ledenavond geeft Albert Wolting uit Hoogeveen een lezing over de scheepvaart van Hoogeveen de schippers en hun schepen. Hierin speelt Zwartsluis een belangrijke rol.

Albert Wolting werd geboren in de Alteveerstraat aan de binnenhaven van Hoogeveen. Vanaf het moment dat hij over de rand van de wieg kon kijken raakte hij gefascineerd door schepen. Nu is hij voorzitter van de werkgroep "De Drentse Praam". Deze werkgroep heeft als 'missie' het realiseren van een historisch scheepvaartcentrum om het verleden in beeld te brengen door het bouwen van o.a. pramen, een historische werf met een educatieve, recreatieve en actieve functie en een expositieruimte.
Op de Hoogeveense Vaart varen tegenwoordig in hoofdzaak recreatievaartuigen. Maximaal één keer per week komt er nog een binnenvaartschip met een lading grind naar Hoogeveen. Dat is anders geweest. Rond 1880 waren er meer dan 8000 scheepvaartbewegingen per jaar. In deze lezing vertelt Albert Wolting over het ontstaan van Hoogeveen, de vaarweg naar Meppel en de schippers hun schepen en de scheepsbouw.

Natuurlijk komt de turfvaart aan bod. In 1633 vertrok de eerste praam met turf uit Hoogeveen. In die tijd was de Hoogeveense Vaart erg smal en slechts 75 cm diep. dit type schip was niet zeewaardig en ging niet verder dan de turfeilandje in Zwartsluis. Daar werd de turf verhandeld en overgeladen op grotere schepen die via de Zuiderzee naar het westen voeren.
Vanaf 1850 toen de Hoogeveense Vaart werd verbreed en uitgediept tot 1 meter konden grotere schepen de reis naar het westen in één keer maken.

Dit zijn nog maar een paar kleine wetenswaardigheden van de vele die Albert graag met ons wil delen.
De avond wordt gehouden in Sluuspoort Handelskade 25. Aanvang 19.30uur  leden gratis toegang niet leden €8.- incl. koffie/thee bij aanvang.

Nieuwsarchief

Uitnodiging lezing over oud Sluziger politicus Jan...

Ledenavond op 23 oktober 2024 aanvang 19.30uur in Sluuspoort
Lees verder

Uitnodiging algemene jaarvergadering op 26 februar...

Ledenavond op 23 oktober 2024 aanvang 19.30uur in Sluuspoort
Lees verder

Uitgave boek "De Laatste Eer" van Herman Slurink

Ledenavond op 23 oktober 2024 aanvang 19.30uur in Sluuspoort
Lees verder