Nieuws

LEVENSLICHT BIJ JOODSE BEGRAAFPLAATS IN ZWARTSLUIS, 28 jan. - 2 febr.

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om de Holocaustslachtoffers uit onze gemeente te gedenken, is van 24 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien bij de Joodse begraafplaatsen in Hasselt en Zwartsluis. De bijeenkomst in Zwartsluis is op 28 jan. a.s. om 19.00 uur, Baanstraat.

LEVENSLICHT BIJ JOODSE BEGRAAFPLAATS

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Wereldwijd wordt daar bij stilgestaan. Om de Holocaustslachtoffers uit onze gemeente te gedenken, is van 24 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien bij de Joodse begraafplaatsen in Hasselt en Zwartsluis.

Rondom Levenslicht organiseert Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland op beide locaties een bijeenkomst. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de Holocaust.

De Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland organiseert in samenwerking met de gemeente Zwartewaterland herdenkingsbijeenkomsten rondom Levenslicht. Het programma bestaat uit bijdragen van de Stichting Herdenking Joods Leven, burgemeester Bilder, een lokale historicus en de plaatselijke muziekvereniging.

In Hasselt vindt de herdenking plaats bij de Joodse begraafplaats aan het Bolwerk op vrijdagavond 24 januari om 19:00 uur. Hier wordt het kunstwerk onthuld en het blijft daar staan tot en met 27 januari. Daarna verhuist het monument naar Zwartsluis. Daar vindt een soortgelijke bijeenkomst plaats op dinsdagavond 28 januari om 19:00 uur bij de Joodse begraafplaats aan de Baanstraat. Het monument blijft tot en met 2 februari in Zwartsluis. Belangstellenden zijn van harte welkom om aan te sluiten om gezamenlijk de Holocaustslachtoffers te gedenken.

Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom dagelijks van 18:00 tot 20:30 uur te bezoeken.

https://www.4en5mei.nl/75-jaar-vrijheid/programma/stilstaan

Nieuwsarchief

Uitgave boek "De Laatste Eer" van Herman Slurink

LEVENSLICHT BIJ JOODSE BEGRAAFPLAATS IN ZWARTSLUIS, 28 jan. - 2 febr.
Lees verder

Ledenavond/jaarvergadering dindag 25 april 2023 in...

LEVENSLICHT BIJ JOODSE BEGRAAFPLAATS IN ZWARTSLUIS, 28 jan. - 2 febr.
Lees verder