Lezing op ledenavond 11 september: “De dam die dijk genoemd wordt”
De Afsluitdijk Op 14 juni 2018 was het precies 100 jaar geleden dat koningin Wilhelmina de Zuiderzeewet tekende. Dat was het begin van een groots waterbouwkundig werk waar Nederland tot op de dag van vandaag van profiteert en ook in de toekomst zal deze dijk, die in feite een dam is, niet meer weg te denken zijn.
Voordat de wet getekend werd hadden al veel plannen de revue gepasseerd, sommige realistisch andere absoluut niet uitvoerbaar. De lezing laat een aantal van deze plannen zien, te beginnen bij het eerste plan uit 1667 van Hendric Stevin. Als al deze plannen keer op keer schipbreuk lijden komen een aantal wijze mannen tot de oprichting van de Zuiderzeevereniging. Deze vereniging geeft opdracht tot het maken van een gedegen studie van de mogelijkheden tot afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee, de Waddenzee en de Lauwerszee. De studie, grotendeels uitgevoerd door Ir. Cornelis Lely, laat een gedegen en goed uitvoerbaar plan zien dat vele voordelen voor heel Nederland biedt. De grote overstromingen in januari 1916 geven het laatste duwtje dat nodig is om tot de wet te komen. Als op 28 mei 1932 het laatste gat gedicht wordt is Nederland veel beter beschermd tegen de zee, ontstaat een groot zoetwaterbekken, kunnen op eenvoudiger wijze polders met vruchtbaar land worden gerealiseerd en is een snelle verbinding tussen Friesland en Noord-Holland mogelijk.
Onderwerpen De lezing behandelt de volgende onderwerpen:
Opzet van de lezing De lezing wordt ondersteund door veel (oude) foto’s, videobeelden en animaties van en over de dijk en de polders.
Plaats en tijd: Sluuspoort, Handelskade 25, 20.00 uur. Vanaf 19.30 inloop met kopje koffie. Leden grtis. Niet-leden 5 euro, incl. koffie.