Nieuws

Lezing tijdens ledenavond: Het militair ceremonieel rondom het Koninklijk Huis

​Lezing bij ledenavond Historische Vereniging: Het militair ceremonieel rondom het Koninklijk Huis. Woensdag 10 april komt Koos Witteveen op onze ledenavond, tevens jaarvergadering, naar Sluuspoort.

Van de 38 jaar die Witteveen werkzaam is geweest bij Defensie als militair (Landmacht) heeft hij de laatste 3,5 jaar van zijn actieve periode doorgebracht in Den Haag. Daar maakte hij deel uit van het bureau Ceremonieel, bestaande uit drie personen die belast waren met het ceremonieel waar militairen bij werden betrokken.

In opdracht van de CDS (Commandant der Strijdkrachten) en vervolgens de Gouverneur van de residentie of hoofdstad en de Chef van het Militaire Huis van H.M. de Koningin werden er draaiboeken voorbereid en afgestemd. Deze hadden betrekking op o.a. staatsbezoeken, officiële bezoeken, aanbieden geloofsbrieven, prinsjesdag, nationale herdenking op De Dam, koninklijk(e) huwelijk(en) en staatbegrafenis(sen).

Mede door de inzet van eigen cameraploegen werden er beelden opgenomen die uniek zijn voor wat betreft de voorbereiding en uitvoering van genoemde activiteiten. Doordat Witteveen zelf heeft mogen bijdragen bij het bewaken en up-to-date houden van draaiboeken, kan hij genoemde ceremoniën van inhoudelijk commentaar voorzien. Op de TV wordt alleen H.M. de Koningin (Gouden Koets) telkens in beeld gebracht en dus minder het randgebeuren. Dit laat Witteveen u zien en hij vertelt wat er moet gebeuren om uiteindelijk het “plaatje” compleet te krijgen.

De twee (hoofd)onderwerpen (gescheiden door een pauze) zullen betrekking hebben op het Huwelijk 020202 van Z.K.H. Prins Willem Alexander en Prinses Maxima en de Staatsbegrafenis van Z.K.H. Prins Claus. Tevens bent u in gelegenheid om documentatie te bekijken.

Het geheel zal worden gepresenteerd middels een beamer met geluidsinstallatie.

Deze ledenavond begint met een kort huishoudelijk gedeelte. Aansluitend neemt Witteveen het woord. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 met koffie of thee. Niet-leden zijn ook van harte welkom; we vragen daarvoor vijf euro. 

Nieuwsarchief

HISTORISCHE VERENIGING ZOEKT NAAR OORLOGSVERHALEN

Lezing tijdens ledenavond: Het militair ceremonieel rondom het Koninklijk Huis
Lees verder

Ledenavond Historische Vereniging Zwartsluis

Lezing tijdens ledenavond: Het militair ceremonieel rondom het Koninklijk Huis
Lees verder