Zwartsluis door de eeuwen heen

Vervoer op wielen (6/8)

Eeuwenlang was Zwartsluis het gemakkelijks te bereiken geweest over water. Het transport over de landwegen kende door de veenachtige ondergrond specifieke problemen en zelfs onmogelijkheden. Het plan voor de aanleg van een spoorlijn Zwolle-Zwartsluis was om die reden stukgelopen.

Reizigers en transporteurs moesten zich blijven behelpen, hoewel de stoombootdiensten een welkome aanvulling waren op de mogelijkheden. Omstreeks 1880 openden zich nieuwe perspectieven door de komst van de stoomtram. Voor het noordwesten van Overijssel was deze vorm van vervoer door de lage exploitatiekosten geschikt. De onderhandelingen tussen verschillende overheden duurden evenwel meer dan dertig jaar.

Verzakkingsproblemen bij de aanleg door de zachte veenbodem te over, maar in 1914 was het eindelijk zover. Wel bleek dat de fundering lang niet diep genoeg was aangebracht, waardoor alles scheef zakte. Er is door die jaren heen gretig gebruik gemaakt van de tram voor personen- en goederenvervoer en ook voor ziekenvervoer was het een uitkomst. Aanvankelijk werd er winst gemaakt, maar door de komst van de autobussen reed de tram in 1934 voor de laatste keer. Vanaf dan onderhield Vervoersmaatschappij “De Noordwesthoek” verschillende buslijnen in de Kop van Overijssel.

<< Bedrijvigheid 20e eeuw (5/8) Onderwijs en kerk (7/8) >>