Nieuws

Expositie Centsprenten in Sluuspoort te Zwartsluis

Vanaf dinsdag 30 juni a.s. kunt u de Centsprenten-expositie bezichtigen in de theetuin van Sluuspoort te Zwartsluis.

Centsprenten expositie in Sluuspoort te Zwartsluis

Vanaf dinsdag 30 juni a.s. kunt u de centsprentenexpositie van de heer Henk Kamp uit Steenwijk, bezichtigen in de theetuin van Sluuspoort te Zwartsluis.

Henk Kamp was jarenlang landbouwer op de Aylva State aan de Blokzijlseweg in de gemeente IJsselham.
Centsprenten zijn leerzame, soms heel moralistische drukwerkjes, de voorlopers van stripboeken. Het zijn in het verleden massaal geproduceerde volks- en kinderprenten, soms slordig ingekleurd en vooral bestemd voor het publiek met de smalle beurs. Dat publiek was meestal weinig geletterd, maar het kon zo voor een of enkele centen in woord en beeld kennis nemen van belangrijke gebeurtenissen, rampen, misdrijven, veldslagen.
De prenten dienden ook vaak een opvoedkundig of didactisch doel, zoals de abc- en rekenprenten of de prenten over Bijbelse en vaderlandse geschiedenis.
Een willekeurige greep uit de tentoongestelde prenten in Sluuspoort: Bijbelse taferelen zoals van Jona en het verhaal van de verloren zoon. Prachtig zijn de tentoongestelde Ouderdomstrappen der Vrouw en de Ouderdomstrappen van de Man, waar in kleurige tekeningen de verschillende levensfasen worden aangegeven. Van de serie Nieuwe Nederlandse Kinderprenten is onder andere te zien Het Paardenspel.

De tentoonstelling kunt u gratis bezichtigen, tijdens de openingstijden van Sluuspoort, dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur, ’s zondags 13.00-17.00 uur. 

Nieuwsarchief

Archief Historische Vereniging is verhuisd

Expositie Centsprenten in Sluuspoort te Zwartsluis
Lees verder

​Ledenavond Historische Vereniging Zwartsluis woen...

Expositie Centsprenten in Sluuspoort te Zwartsluis
Lees verder

Fotoarchief digitaal in Sluuspoort in te zien

Expositie Centsprenten in Sluuspoort te Zwartsluis
Lees verder