Nieuws

Ledenavond 20 oktober 2021

Op woensdag 20 oktober hopen wij onze ledenavond te houden. Op deze avond komt Jaap Bakker van Urk met de lezing: Een wandeling door de geschiedenis van Urk met Jaap Bakker.

Een boeiend verhaal over Urk, een voormalig eiland in de Zuiderzee, dat grote veranderingen meemaakte toen het omarmd werd door dijken. Sinds 3-10-1939 is Urk geen eiland meer. Urk werd na de drooglegging gepland als een dorp aan een dood water dat moest inkrimpen van 5000 naar 3000 inwoners en waarvoor geen toekomst meer was in de visserij. Wie visserman wilde blijven verhuisde maar naar de Noordzeekust en wie op Urk bleef wonen moest omscholen naar werk in de agrarische sector in de Noordoostpolder.

Het werd heel anders dan planologen en sociologen dachten. Urk bleef vissen en koos voor uitbreiding van de Noordzeevisserij “Het wonder van Urk” werd de omwenteling van arm eiland naar een welvarend vissersdorp genoemd met nu bijna 21000 inwoners, de grootste visafslag van Nederland een toonaangevende moderne vissersvloot en werkgelegenheid in de vis verwerkingsbedrijven.

Met beelden en verhalen toont Jaap Bakker de geschiedenis van de afsluiting van de Zuiderzee, de tradities en gewoonten en de klederdracht. Een verhaal doorspekt met veel humoristische anekdotes. Jaap Bakker ontving voor zijn cultureel werk in Flevoland de “Lelyprijs” van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De ledenavond wordt gehouden in Sluuspoort.

Aanvang 20.00uur

Inloop vanaf 19.30uur

Leden gratis, niet leden €5,00 inkl. Koffie/thee

Nieuwsarchief

Uitnodiging lezing over oud Sluziger politicus Jan...

Ledenavond 20 oktober 2021
Lees verder

Uitnodiging algemene jaarvergadering op 26 februar...

Ledenavond 20 oktober 2021
Lees verder

Uitgave boek "De Laatste Eer" van Herman Slurink

Ledenavond 20 oktober 2021
Lees verder